Uddannelse

Mathias Sikora, uddannelsesordfører

Mail: mathias@radikalungdom.dk

Tlf. 21 59 94 28


Resolutioner

  • Radikal Ungdom mener, at vi skal styrke tilbuddet til de elever, som har særlige behov, hvad end de er sociale eller faglige. Efter inklusionsloven blev vedtaget i 2012, har vi lukket 44 specialskoler og i stedet sat eleverne ind i den ordinære folkeskole eller oprettet specialklasser på folkeskolerne. Problemet er, at for mange børn med særlige behov ekskluderes fra det sociale fællesskab og inklusionen er langt hen ad vejen ikke lykkedes. Dette kommer til udtryk ved, at mange af børnene bliver stressede, udvikler spiseforstyrrelser og mistrives i undervisningen og i frikvartererne. Ønsket om at give alle børn, også børn med diagnoser, adgang til de social- og faglige fællesskaber, folkeskolen kan byde på, har haft en modsatvirkende effekt på mange børn med diagnoser.

    Radikal Ungdom mener derfor, at:

    • Centralisering skal mindskes, når det kommer til beslutninger på specialområdet. Beslutningerne om, hvor barnet trives bedst, skal træffes af fagpersonalet, der omgås barnet dagligt.

    • Pengene skal følge eleven - også på tværs af kommunale grænser.

    • Der skal sættes flere penge af til specialskoler/specialtilbud og dygtiggørelse af de lærere, pædagoger og andet fagpersonale, som har med børnene at gøre dagligt.

    • Inklusion skal ikke ske for inklusionens skyld. Der skal ikke være et nationalt krav til, hvor meget inklusion der skal finde sted af børn med diagnoser i folkeskolen. Det er op til de, som er tæt på barnet, at vurdere hvorvidt barnet får gavn af at blive inkluderet i en ordinær folkeskoleklasse, og i hvilken grad denne inklusion skal finde sted.

    •Tolærerordningen bør i højere grad udbredes i de ordinære klasser, hvor elever med specielle behov er placeret.

  • Radikal Ungdom mener, at vi skal fjerne karakterer i Folkeskolen og fjerne karakterkrav til alle ungdomsuddannelser.

    Folkeskolens formål skal, og bør være, at engagere og motivere eleverne for de forskellige meningsverdner, de bliver introduceret for. Ved at reducere undervisningens formål til karakterer flyttes elevernes fokus fra læring til præstation, og elevernes indre motivation for fagene begrænses. Derfor bør karakterer erstattes med formativ evaluering. Karakteren må kun bruges, som værktøj i undervisningen, så frem at den enkelte lærer vurderer, at det kan være givende for den pågældende klasse.

  • I Radikal Ungdom mener vi, at skoledagene er blevet for lange med skolereformen anno 2014. Det er ikke hensigtsmæssigt for børn at gå i skole så lang tid, som tilfældet er blevet med den nye skolereform. Dette betyder bl.a., at børnene har fået mindre tid til at gå til fritidsaktivitet. Derfor ønsker vi at afkorte skoledagen for folkeskolens elever, så timetallet kommer tilbage på niveauet før reformen.

  • I Radikal Ungdom mener vi, at programmer som Intowords og cdord burde gøres offentligt tilgængelige for alle, som er erklæret ordblinde, uafhængigt af om man går på en uddannelsesinstitution. Vi ønsker at sikre, at alle får lige muligheder også på arbejdsmarkedet. Det er ikke et valg at være ordblind, hvorfor det ikke burde koste 1.185 kr. for hjælpemidler.

  • Radikal Ungdom mener, at sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) ikke er fyldestgørende, som det ser ud lige nu. SSF skal favne bredere og ikke blot lære eleverne om biologi og sex. Vi ønsker derfor at indfører normkritisk seksualundervisning. Derudover ønsker vi at give SSF et fast timetal fra 0.-9. klasse og på ungdomsuddannelserne, så undervisningen ikke falder mellem to stole, men rent faktisk bliver afholdt på alle årgange, hvilket ofte ikke sker i dag.

  • Radikal ungdom mener, at alle børn og unge fortjener lige muligheder og lige adgang til en kvalitetsuddannelse. Derfor mener vi, at elever på ungdomsuddannelser skal have udeboende SU, hvis de grundet udsatte forhold ikke kan bo hjemme. Og det skal også gælde for dem, der endnu ikke er fyldt 18 år.

    For at få udeboende SU skal eleven ansøge om dispensation hos sin studievejleder, og den dispensation skal gives på baggrund af de nuværende regler. Hvis en elev under 18 tildeles udeboende SU, skal personen modtage SU i samme størrelse som de universitetsstuderende, og der skal ikke udbetales børnepenge til elevens forældre.

  • I Radikal Ungdom ønsker vi at sikre, at det er muligt at tage en ungdomsuddannelse i alle dele af landet, og at der i videst muligt omfang er adgang til alle former for ungdomsuddannelser. Det skal sikre et mere sammenhængende Danmark, hvor det bliver mere attraktivt at bo og uddanne sig uden for de store byer. For at opnå dette er det nogle steder i landet nødvendigt at oprette flere ungdomsuddannelser. Dette må dog kun ske på forudsætning af, at:

    •Det ikke har en betydelig effekt for kvaliteten af undervisningen.

    •Hver enkelt sags oprettelse overvejes og begrundes selvstændigt og med udgangspunkt i det omgivende lokalsamfund.

    •Det er en lokalt funderet beslutning.

  • Radikal Ungdom ønsker at indfører skattebetalt frokost i Folkeskolen. Børn har brug for sund og nærende kost for at være i trivsel og læringsmodtagelige. Det er ikke retfærdigt at dine muligheder for at være i trivsel eller modtagelig overfor læring er noget der bunder i dine forældres muligheder for at give dig sund og nærende kost med i madpakken.

  • I marts 2022 blev der indgået en bred aftale om at udflytte uddannelsespladser fra de fire største byer til mindre byer rundt omkring i Danmark. Selvom tanken bagved er god, så medfører aftalen, at 2400 studiepladser skal rykke ud af de fire store byer, og 1950 studiepladser nedlægges.

    Danmarks fire største byer har studiemiljøer i verdensklasse, og udflytningsaftalen tager ressourcer og pladser fra dem og flytter dem til dele af Danmark, hvor man allerede kan se, at unge ikke er lige så interesserede i at studere. Derfor mener Radikal Ungdom, at aftalen skal rulles tilbage, så Danmark bevarer sine universiteter i verdensklasse, og så uddannelserne ligger, hvor de unge vil læse dem.

  • Eksaminer skal afspejle skoleårets metoder. I løbet af gymnasietiden lærer elever at bruge omverdenen og internettet til at uddybe, begrunde og effektivisere deres opgaver. Derudover medfører bedre muligheder ikke nødvendigvis misbrug. Alene fordi man har et redskab til at effektivisere sin opgave, betyder det ikke, at man misbruger denne mulighed.

    Radikal Ungdom går ind for en alsidig og velstruktureret undervisning. Vi skal ikke bremse fremskridtet ud fra ubegrundet frygt. Vi skal derimod tro på de kommende generationer og sørge for, at de får de bedst mulige forudsætninger for et godt uddannelsesforløb og en god fremtid.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at internetadgang til gymnasiale prøver og eksaminationer skal genindføres.


Programmer