Kultur-, ret- og ligestillingspolitik

Kultur

  • Radikal Ungdom mener, at sommerhusreglen skal afskaffes. Det er principielt forkert, at danskere kan købe et sommerhus i andre EU-lande, men borgere fra andre EU-lande ikke kan købe et sommerhus i Danmark. Vi er af den overbevisning, at en afskaffelse af sommerhusreglen vil give mere liv til områder, som danskerne ikke har lyst til at have sommerhus i. Desuden mener Radikal Ungdom, at skattefradraget for privatudlejning af sommerhuse og udlejning igennem bureau bør forhøjes fra de nuværende satser. Disse bør øges til et niveau, som vil gøre det mere attraktivt at udleje sit sommerhus. Det vil være til gavn for både danskere og udlændinge, som ønsker at leje sommerhus i Danmark.

  • Radikal Ungdom anser Danmarks Radio som en af de vigtigste garanter for den oplyste og demokratiske samtale og mener derfor, at DR er en legitim prioritering af offentlige midler. 94% af danskerne interagerer med DR, hvilket gør DR til et af de medier som, set i et globalt perspektiv, når bredest ud til den almene befolkning. Sådan et tal er ikke opnået i noget land uden stor grad af offentlig støtte til medierne. Radikal Ungdom mener derfor, at det niveau af folkeoplysning, der er nødvendigt for at opretholde demokratiet, nemmere kan opnås med et velfinansieret DR. Vi bør derfor investere i DR for at bringe institutionen tilbage på niveauet, som den havde før nedskæringerne i medieforliget af 2018.

  • Danske skoler og gymnasier skal undervise i de danske forfattere og kunstnere, som de selv mener, giver mening for dem at undervise i. At rigidt regulere hvilke forfattere, der skal undervises i, er mere tvang og bringer ikke nødvendigvis bedre undervisning. De enkelte uddannelsesinstitutioner og de enkelte lærere skal være dem, der tilrettelægger den gode undervisning i dansk litteratur.

    Vi anerkender, at der mangler kvinde- og minoritetsrepræsentation for bedst muligt at give en ensidig forståelse af dansk litteratur og dens mangfoldighed. Vi tror dog på, at lærere og skoler bedre kan implementere nye værker og forfattere, end staten kan.

    Derfor ønsker Radikal Ungdom, at litteraturkanonen bliver afskaffet i det danske uddannelsessystem.

  • Det er vigtigt, at vores kulturliv repræsenterer det samfund vi lever i. Derfor er det vigtigt, at alle grupper i vores samfund finder emner og tematikker i kulturlivet, som de kan forholde sig til og spejle sig i. At målrette kunst til unge vil gavne både diverse kulturelle institutioner og unge mennesker. Ved at gøre op med forestillingen om, at nymoderne eller Instagram-kurateret kunst er lavkulturelt eller af lavere kvalitet, vil man kunne få unge til at engagere sig i et kulturliv, der desperat har brug for fornyelse.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at kulturministeriet skal oprette en pulje specifikt til kunst og kultur, der er målrettet unge mennesker.

  • Kulturministeriet anerkender ikke stand-up comedy på linje med anden scenekunst, hvorfor de ikke har ret til kunst- og kulturstøtte. Dette er udtryk for et forfejlet syn på kunsten, da kulturministeriet ikke skal agere smagsdommer over hvilke kunsttyper, der er fine nok til at modtage støtte. Stand-up er et af de mest benyttede kulturtilbud i Danmark målt på antal solgte billetter. Humor er ikke bare pjat, men et vigtigt element i både den mentale og fysiske sundhed.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at stand-up comedy skal anerkendes på linje med andet scenekunst.

  • Radikal Ungdom mener, at Kulturministeriet skal indstille pølsevognen som kulturel verdensarv til UNESCO's verdensarvsliste.

  • Dybdeborende journalistik er et offentligt gode, som i stigende grad er presset af digitale medier og clickbait nyheder. Særligt den journalistik, der retter sig kritisk mod offentlige myndigheder og ofte kræver meget forarbejde med aktindsigtsansøgninger og sagsgennemgang osv, er økonomisk udfordret.

    Man kan ved at støtte disse medier sikre gennemarbejdet journalistik og mindske mængden af falske clickbait nyheder. Dette vil være med til at modarbejde den globale tendens i retning af polarisering, ekkokamre og mistillid.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der frem mod 2030 bør uddeles en årlig demokratimilliard til uafhængige medier, der offentliggør publicistiske og dybdeborende nyhedsmateriale.

    Denne skal gives gennem en ansøgningsproces fra et uafhængigt råd udnævnt af pressenævnet og folketingets ombudsmand. Bevillingen til rådet skal være 10-årig

  • I sommeren 2020 fik de gratis færgeforbindelser stor betydning for det danske kulturliv, idet flere unge, ældre og danske familier besøgte øer i Danmark, som de aldrig har besøgt før.

    Dette styrkede sammenhængskraften ved at skabe fælles kultur rundt i hele Danmark. Det gavnede de små erhverv på øerne og rederierne, som får deres færger fyldt op, samtidig med, at det gjorde det mere attraktivt at komme ud i det danske land.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det skal være gratis for fodgængere og cyklister at tage færgerne til de små øer.

  • Socialdemokraterne har foretaget en højredrejning på en række centrale værdipolitiske områder. Disse holdningsskift tæller bl.a. flygtninge- og asylpolitikken, hvor Socialdemokraterne har distanceret sig fra det humanistiske og internationale fundament, som den radikale bevægelse bygger på. Som konsekvens heraf ligger Socialdemokraterne i dag så langt fra Radikale Venstres grundværdier, at man ud fra en politisk betragtning ikke per automatik bør støtte en socialdemokratisk ledet regering. Radikale Venstre burde søge samarbejde med alle Folketingets partier på de områder, hvor der er mulighed for at få gennemført politik, der stemmer overens med de radikale værdier.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at Radikale Venstre ved det kommende folketingsvalg ikke per automatik bør pege på Socialdemokraternes statsministerkandidat.

  • I Radikal Ungdom ønsker vi at flere unge, uafhængigt af deres økonomiske kapital, skal have mulighed for at tilgå vores kultur.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at man skal indføre et kulturpas, som kan bruges i kulturlivet, men også i høj grad i foreningslivet - hvad enten det gælder sportsklubber, spejderforeninger eller politiske ungdomsforeninger. På denne måde kan man både styrke lokale foreninger, som har dalende medlemstal, og samtidig skabe fællesskab og kulturoplevelser for alle unge.

  • Radikal Ungdom mener, at staten ikke skal diktere, hvad den danske kulturarv er. Netop dette er, hvad kulturkanonen gør. Den danske kulturarv er subjektiv og skal ikke defineres af et udvalg. Kulturen er et komplekst fænomen, og det er ikke en opgave for bestemte personer at bestemme, hvad der særligt er dansk kultur. Derfor kan et enkelt værk ikke fremhæves som særligt kendetegnede for dansk kultur.

    Ens kulturelle præference bør således ikke ændre på ens forhold til Danmark, hvorfor Kulturkanonen ikke bidrager til at fremme den danske kulturarv. Altså giver det ikke mening, at kulturministeriet fremhæver bestemte værker som værende særligt danske.


Ret

  • Det er vigtigt, at befolkningen skal kunne holde snor i magthaverne. Offentlighedsloven fra 2013 gør det sværere. Den øger afstanden mellem borgere og det politiske system, da den mørklægger store dele af kommunikationen mellem ministre og embedsværket og gør muligheden for agtindsigt ringere.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at offentlighedsloven bør afskaffes. For gennemsigtigheden, for offentligheden og for borgerne

  • Rygning og indtagelse af diverse former for nikotin og tobak er den enkeltfaktor, som har den største negative indflydelse på danskernes helbred. Tobaksproducenter er begyndt at producere anden afhængighedsskabende produkter i takt med, at flere vestlige lande har sat afgifter på cigaretter, og derfor giver det god mening at sætte en ensartet afgift på alle nikotinprodukter, således at de alle vil koste minimum 100 kr.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at alle slags nikotinprodukter som minimum skal koste 100 kroner. Produkter, som sælges som håndkøbsmedicin med henblik mod rygestop, fx. nikotintyggegummi, skal dog undtages denne afgift.

  • Det er kun med den frie debat, at vi alle kan blive klogere. Racismeparagraffen er en begrænsning på ytringsfriheden, og den frie samtale skal ikke bremses af staten. Racismeparagraffen gør de dømte til martyrer for dem, som ser sig enige med de racistiske ytringer. Disse personer ser en dom som staten, der censurerer personer, den er uenig med, og dette er uhensigtsmæssigt. I stedet burde alle ytringer komme frem i lyset, så de kan dømmes i fællesskab, og holdninger kan ændres.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at racismeparagraffen skal afskaffes.

  • Radikal Ungdom mener, at det er en skændsel for retsstaten, at der fortsat sidder danske statsborgere i syriske fangelejre, som ikke bliver tilbudt hjemrejse med nærmeste familie. Foruden en risikovurdering fra PET og FE omhandlende risici ved fortsat at lade især børnene under 13 år forblive i fangelejre mener Radikal Ungdom, at det må være retsstatens pligt og ansvar at passe på landets statsborgere. Dette ansvar mener vi, at den danske stat forsømmer i et forsøg på at gøre et retspolitisk spørgsmål til et udlændingepolitisk spørgsmål. Da vi ikke er i besiddelse af efterretningsoplysninger vedrørende mødrenes potentielle sikkerhedsrisiko, kan vi naturligvis ikke redegøre for dem. Men da mødrene kun juridisk har fået frataget deres statsborgerskab, burde der gennemføres en retssag på dansk jord.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der bør tilbydes hjemrejse til de 3 danske børn i Al-Roj lejren, som fortsat sidder fanget. Vi mener også, at dette tilbud skal gælde for børnenes mødre og fædre.

  • Nordisk Råd er et vigtigt politisk organ, der håndterer bi- og multilaterale problemstillinger i Norden, og som sikrer at Norden er verdens mest integrerede region. Men selvom rådets medlemmer er folkevalgte politikere, der er repræsentative for sammensætningen i de nordiske parlamenter, er deres politiske arbejde ikke bindende. I stedet skal alt vedtaget politik først hjem til afstemning i de nordiske lande. I modsætning til EU er Nordisk Råd nemlig ikke et overstatsligt men mellemstatsligt organ. Det er tydeligt i Nordisk Råd, at det bureaukratiserer og komplicerer samarbejdet og udskyder handlekraften af vedtaget lovgivning med flere år. Dette fjerner Nordisk Råds demokratiske legitimitet og udvander, hvad der ellers kunne være et stærkt og visionært samarbejde.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • At Helsingforsaftalen skal revideres, så Nordisk Råd bliver et overstatsligt organ. Det betyder, at når Nordisk Råd tager beslutninger på den årlige session, så er resolutionerne bindende. Dog vil alle medlemslande have vetoret i spørgsmål af principiel karakter

    • At Grønland og Færøernes mandater ikke skal tages fra de danske, men at de to lande skal anerkendes som selvstændige enheder i det nordiske arbejde, og tildeles selvstændige medlemmer.

    • At et stærkt Nordisk samarbejde ikke kommer på bekostning af det Europæiske men i stedet komplimentere det. Især da Nordisk Råd lovgiver på områder, der ikke falder under EU’s kompetenceområde på grund af det europæiske nærhedsprincip.

  • Radikal Ungdom mener, at tiggeri ikke bør være kriminelt. Man skader ikke andre ved at tigge.

    Radikal Ungdom anerkender dog også, at lovliggørelse af tiggeri kun er symptombehandling, når det kommer til hjemløse og andre udsatte borgere. Flere ressourcer skal derfor afsættes til kortvarig hjælp f.eks. varmestuer og langvarig hjælp såsom behandling af underliggende psykiske og fysiske sygdomme.

  • Radikal Ungdom mener, at udenrigsministeriets sanktionsliste og den medfølgende mulighed for at udstede indrejseforbud på baggrund af religiøs forkyndelse skal afskaffes.

    Listen er kort samt lettere tilfældig og i nogle af tilfældene er de udtalelser, som ligger til grund for at være på listen gamle eller slet ikke forstyrrende for den offentlige orden. Med andre ord er den ikke særligt effektiv. Derudover forbyder listen folk adgang til alle 26 Schengen lande og sætter derfor et dårligt eksempel, som man kan frygte, at nogle illiberale regeringer vil bruge på en markant værre måde.

  • Radikal Ungdom er modstandere af overvågning gennem ansigtsgenkendelse, da det er et brud på det frie individs bevægelse og derfor et brud på basale frihedsrettigheder. I Danmark har vi allerede 300.000 overvågningskameraer i det offentlige. En øget mængde overvågning, og mere frihedsberøvende overvågning som ansigtsgenkendelse, vil mindske den enkeltes frie bevægelighed, og netop derfor er Radikal Ungdom imod brugen af ansigtsgenkendelse. Langsomt er der indført mere og mere overvågning i Danmark, og hvis vi begynder at implementere ansigtsgenkendelse som et nyt overvågningsformat, rykker vi os blot tættere på et totalitært overvågningsregime.

  • Radikal Ungdom mener, at maskeringsforbuddet bør afskaffes, idet forbuddet er iliberalt og fratager individet retten til at iklæde sig det tøj, man har lyst til. At iklæde sig beklædningsgenstande med religiøs tilknytning bør være legitimt i et liberalt demokrati, og Radikal Ungdom mener således ikke, at staten bør bestemme, hvordan individer vil udtrykke deres identitet gennem deres tøj. Maskeringsforbuddet, der reelt er et forbud mod burka og niqab, blev til i et ønske om at gøre op med den sociale kontrol, der eksisterer i visse minoritetsmiljøer. Radikal Ungdom anerkender disse problemer og mener, at de bør adresseres, men at maskeringsforbuddet rammer skævt i forhold til faktisk at løse de problemer, som det adresserer. Maskeringsforbuddet hjælper nemlig ikke de kvinder, som lever i miljøer med høj grad af social kontrol, men kriminaliserer kvinderne, hvad enten de bærer klædet af fri vilje eller som resultat af social kontrol, hvilket næppe løser de bagvedliggende problemer.

  • Som det er nu, rejser kun Højesteretten sager om evt. forfatningsstridigheder, men kun ganske sjældent og ofte i forbindelse med civile søgsmål. Det vil derfor øge retssikkerheden, hvis der bliver oprettet en forfatningsdomstol (evt. med forbindelse til Højesteretten), som skal kontrollere, hvorvidt vedtagen lovgivning er i overensstemmelse med Grundloven og internationale konventioner, Danmark er tilsluttet.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der skal oprettes en dansk forfatningsdomstol, der skal kontrollere, om en lov eller praksis i den offentlige forvaltning er forfatningsstridig. Dommerne skal udpeges efter en administrativ procedure, hvor udelukkende merit er en faktor.

  • Internettet har revolutioneret måden, som vi kommunikerer og finder information på. Det er dog vigtigt, at offentlige myndigheder eller private virksomheder ikke påvirker den information, der er tilgængelig for internettets brugere. Dette gælder både fjernelsen af og besværliggørelsen af trafik til og fra uønskede websider.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at Danmark og EU fortsat skal kæmpe for netneutraliteten og muligheden for frit at kunne dele lovlige data.

  • Ophavsret giver monopol på at udgive værker i en vis periode. Det giver kunstnere større incitament til at skabe noget, men begrænser kraftigt, hvor meget andre kunstnere kan gøre brug af værket. I tidens løb er mange værker blevet til som genfortællinger eller variationer af andres eller ved genbrug af karakterer fra andre historier. Dette er næsten umuliggjort af den nuværende ophavsretslovgivning. Patenter gælder til gengæld kun i 20 år, fordi vi ved opfindelser anerkender fordelene ved at genbruge andre folks arbejde. Ophavsretsloven skal ændres, så den i højere grad opnår sit formål med at fremme kreativitet.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at Bern-konventionen skal ændres, og ophavsretsperioden ændres til 20 år efter offentliggørelse. Indehavere af ophavsret, som får deres ophavsret væsentligt forkortet ved dette forslag, skal være berettigede til en rimelig kompensation.

  • Der er en seksuel minoritet, der tænder på mindreårige. Langt størstedelen af disse mennesker begår aldrig en alvorlig forbrydelse, men for at sikre, at så få som muligt begår overgreb på mindreårige, kan andre remedier sættes i brug for at klinisk pædofiles seksuelle behov til dels bliver opfyldt. Dermed undgår man overgreb på børn, og det kan afhjælpe den følelse af skam, som man kan føle som pædofil.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det skal være lovligt at benytte lolitadukker udformet som børn i forløb hos eks. en psykolog.

  • Retten til at “blive delagtiggjort i videnskabens fremskridt og dens goder” er sikret i FN’s menneskerettighedskonventions artikel 27. Denne ret burde inkludere at tilgå resultater og viden fra offentligt finansieret forskning.

    Vi støtter op om EU’s open access-strategi, men ønsker, at Danmark selv skal gå forrest i kampen.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at al ikke-sikkerhedsrelateret forskning finansieret af offentlige danske midler skal være gyldent Open Access-certificeret. Dette betyder, at forskningen fra dens udgivelse er offentlig tilgængelig uden nogen form for betaling eller forbehold.

  • I Danmark er der bestemte regler for, hvilke flag man må flage med. For eksempel må man ikke flage med udenlandske flag uden tilladelse fra politiet.

    Radikal Ungdom mener, at disse regler bør afskaffes. Splitflaget skal dog fortsat forbeholdes statslige myndigheder.

  • Telefoner og andre personlige devices er for mange en essentiel del af deres hverdag. Disse bruges til utroligt mange ting, og den information, der ligger på dem, kan fortælle rigtig meget om en person. Da denne hverdagselektronik er så privat for en borger, er det også vigtigt at beskytte indholdet på dem, hvis man vil beskytte folks privatliv. Men i dag har politiet og offentlige myndigheder lov til at få adgang til devices med private oplysninger.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at ingen person nogensinde skal tvinges til at låse et device op for politiet eller en anden offentlig myndighed, ligesom politiet heller ikke skal have lov til at oplåse en telefon vha. dens fingeraftryksscanner og brug af vold. Særlig tilladelse kan dog gives af en domstol, hvis:

    • Der er konkret begrundet mistanke for, at information på telefonen kan bruges til at forhindre personfarlig kriminalitet.

    • At tilgå informationen på telefonen er afgørende og nødvendigt for at oplyse sagen.

    • At kun det materiale på telefonen, som er strengt nødvendig for sagen, undersøges og lagres.

  • Radikal Ungdom mener, at ungeindragelse er essentielt for det danske demokrati. For at sikre, at magthaverne hører de unges stemmer, mener vi derfor, at hvert ministerium skal nedsætte et ungeråd - efter ungeklimarådsmodellen - der skal vejlede hver minister om spørgsmål inden for deres område. Rådene skal nedsættes af DUF og ungdomspartierne, så de består af unge med ungdomsmandat. Dette vil også styrke de politiske ungdomsforeninger i Danmark, der er historisk pressede på medlemstal, og gøre Danmark til et foregangsland, når det kommer til demokratisk ungeindragelse i folkestyret.

  • Fotovogne er en ineffektiv måde at få borgere til at overholde fartgrænser på. Dette skyldes, at fotovogne jævnligt bliver flyttet, så det som bilist er nært umuligt at vide, hvor fotovognene befinder sig. Netop derfor er fotovogne blevet beskyldt for i højere grad at være en pengemaskine for staten end et reelt middel til at sikre, at bilister overholder fartgrænserne.

    Radikal Ungdom mener, at skiltede stærekasser har en bedre effekt. De permanente skiltede stærekasser er mere effektive, da de vil afholde borgerne fra at overskride fartgrænsen, da borgerne er oplyste om, at der står en stærekasse. Derfor skal der stilles skiltede stærekasser op på de mest udsatte strækninger, hvor der i dag benyttes fotovogne. Enkelte fotovognene skal stadig benyttes på de øvrige strækninger for at sikre, at borgerne overholder fartgrænserne de steder, hvor der ikke opstilles skiltede stærekasser.

  • Radikal Ungdom mener, at ofre og folk, som frifindes i kriminalsager, har ret til at få artikler anonymiseret, altså at få fjernet deres navne og billeder fra medier efter sagens afslutning. Ofre kan have et ønske om, at enkle begivenheder ikke definerer offentlighedens opfattelse resten af deres liv, og frifundne skal have mulighed for i højst mulig grad at gå tilbage til deres normale liv. I tilfælde, hvor ofret er afgået ved døden eller mindreårig, skal de pårørende have mulighed for at få det fjernet.







Ligestilling

  • Stealthing er en alvorlig seksuel krænkelse, hvor en person fjerner kondomet under samleje uden, at den anden person samtykker til dette. I forvejen har vi en samtykkelov, hvor udgangspunktet altid er, at sex er baseret på samtykke. Det skal lovgivningen vedrørende andre seksuelle krænkelser selvfølgelig også afspejle. Derfor mener Radikal Ungdom, at straffelovgivningen bør specificeres, så der tilføjes en ny paragraf i straffeloven, der kriminaliserer Stealthing. I forbindelse med lovændringen, bør det desuden undersøges og overvejes nærmere om der findes lignende handlinger, som bør kriminaliseres.

  • Radikal Ungdom mener, at ingen jobs burde have dispensation fra ligebehandlingsloven; heller ikke præsteembedet. Ligebehandlingsloven er den lov, som gør det ulovligt at nægte at hyre folk på baggrund af deres køn, men igen og igen er der blevet dispenseret for præsterne. Radikal Ungdom tager stærkt afstand fra ideen om at eksludere kvinder på denne måde, også selvom at det handler om tro.

  • Ikke alle kan få børn uden hjælp. Derfor har vi i dag utallige former for fertilitetsbehandling, så næsten alle par kan få et barn, hvor mindst den ene sociale forælder også er biologisk forælder. Men det gælder ikke, hvis moderen/mødrene ikke kan blive gravid, eller hvis parret består af to mænd. Derudover har den nuværende lovgivning om rugemoderskab været medvirkende til en kraftig stigning i antallet af udenlandske kommercielle rugemoderskaber, hvor økonomisk og socialt udsatte kvinder udnyttes.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at rugemoderskab, herunder betalt rugemoderskab, skal lovliggøres, sådan så flere, der vil være forældre, kan blive det.

  • Titlerne Frøken, Frue og Herre er et unødvendigt levn fra fortiden, som ikke er i tråd med det samfund, vi lever i i dag. Titlerne har som funktion at fortælle en persons juridiske køn, og for juridiske kvinder om de er gift. Det offentlige kan sagtens kommunikere til borgerne uden brug af titlerne. Faktisk ville de være mere i øjenhøjde med det enkelte menneske ved kun at tiltale personen ved dennes navn.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at titlerne Frøken, Fru og Hr ikke længere bør bruges nogle steder i den offentlige sektor.

  • Det går trægt med internationale fremmedadoptioner. Mange er på venteliste, en del må opgive drømmen - og det samlede antal af internationale adoptioner til Danmark er jf. Ankestyrelsen kraftigt faldende. Det sidste årti har det i Danmark været lovligt for par med seksuelle minoriteter at fremmedadoptere børn på lige fod med heteroseksuelle. Dog er der kun 2 ud af de over 30 lande som Danish International Adoption (DIA) samarbejder med, som tillader bortadoption til par af samme køn, Colombia og Sydafrika.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • DIA bør indsamle oplysninger vedrørende sundhed, økonomi, bopæl og seksualitet hos alle ansøgere til international adoption i Sydafrika og Colombia og notere det udenlandske adoptionsbureau, ventetid før adoptionen blev gennemført eller begrundelsen for afvisning af ansøgeren. Med en sådan kortlægning af internationale adoptioner i disse lande kan man påvise eventuel diskrimination af par af samme køn.

    • Den danske regering bør mødes med ministrene ansvarlige for internationale adoptioner i de andre EU-lande, der har lovliggjort homo- og biseksuelle adoptanter. Der bør opfordres til, at landenes regeringer kortlægger de internationale adoptioner i Sydafrika og Colombia for at påvise eventuel diskrimination af nonheteroseksuelle og dermed lægge fælles pres på de lokale myndigheder.

    • DIA skal udforme en pjece henvendt til par af samme køn vedrørende international adoption og indeholdende oplysninger om muligheden for at blive plejeforældre.

  • I 2019 var der ifølge Danmarks Statistik 1465 danske familier, hvor to personer af samme køn bor sammen og har hjemmeboende børn. Mange af disse børn har flere end to sociale forældre, som er aktivt involveret i store dele af barnets opvækst, men disse har ikke de rettigheder, som følger med forældreskab. Denne problemstilling rammer flere ikke-traditionelle familiekonstruktioner.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • Det juridiske forældreskab skal kunne tilfalde mere end to personer, dog maksimalt fire.

    • Det skal tilstræbes, at barnet maksimalt er bosat i to husstande.

  • Selvom mange ikke længere tror på myten om “jomfruhinden”, er der stadig en minoritet af kvinder i Danmark, som får konstrueret en kunstig hymen hos lægen, fordi de frygter en social udskamning, hvis den ikke er indtakt. Selvom Radikal Ungdom på ingen måde sympatiserer med dogmet og den sociale kontrol, der ligger bag indgrebene, hjælper man heller ikke de udsatte kvinder ved at kriminalisere dem eller lægens handlinger.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at det skal forblive lovligt at kunne konstruere en kunstig hymne, men sundhedsvæsenet skal rådgive og evt. sætte kvinderne i kontakt med sociale myndigheder.

  • At udsætte mennesker, og især unge, for normgivende og urealistiske billeder af kroppe kan føre til dårligt selvværd, der kan påvirke en sund levevis. Udover at skabe et forvrænget billede af kroppen, så skader det også modellernes arbejdsforhold på de modelbureauer, som har så skrappe krav til modellens vægt og kropsform, at modellen er nødsaget til at sulte sig. Disse modellers sundhed burde beskyttes, og ved dette sikres også, at modelbranchen er nødt til at hyre modeller, der ikke har en usund krop og kan dermed også forbedre et usundt kropssyn hos befolkningen.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • Når en model hyres, skal der med ansættelsen være en lægeerklæring fra modellens egen læge betalt af arbejdsgiveren, der godkender modellens sundhed.

    • Modeller skal til arbejdsgiverbetalte tjek hos egen læge årligt.

  • I Danmark er diskrimination baseret på køn, etnicitet, religion og seksuel orientering generelt ikke acceptabelt. Dog er det lovligt for vielsesforrettere at nægte at vie par af samme køn. Private ceremonier i trossamfund skal staten ikke kunne blande sig i, men dog kan staten stadig fjerne ceremoniernes juridiske gyldighed.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at præster og andre vielsesforerettere skal have frataget deres vielsesbemyndigelse, hvis de nægter at vie nogen pga. deres seksuelle orientering eller køn.

  • I dag kan mænd med fx rejsningsproblemer få statsstøttet hjælp og medicin. Dog kan kvinder i dag som lider af anorgasmie, som altså ikke kan få orgasmer, ikke få offentlig hjælp, men må selv betale for en sexolog. Dette er diskriminering på baggrund af køn, da det prioriterer en køns seksuelle nydelse over det andets.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at kvinder, som er generet af anorgasmia, bør have mulighed for at få tilskud til sexolog med lægehenvisning. Desuden skal sexolog-uddannelsen gøres til en skattebetalt og SU-berettiget uddannelse, og den danske stat burde støtte forskning inden for den kvindelige orgasme og seksuelle nydelse.

  • I dag er de tal, vi har på falske anmeldelser af voldtægter både forældede og ikke lavet med udgangspunkt i en tidssvarende forståelse af voldtægtsbegrebet og typiske offer-reaktioner. De tal, vi bruger i dag, er fra det kriminalpræventive råd og er udarbejdet i 2009 med udgangspunkt i statistik fra 2002. Falske anmeldelser af voldtægt er et emne, som jævnligt optræder i den offentlige debat, og netop derfor er det vigtigt, at vi kan tage udgangspunkt i en tidssvarende og metodisk gennemarbejdet undersøgelse.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at der skal igangsættes en undersøgelse, der giver et mere retvisende billede af omfanget af falske anmeldelser af voldtægt.

  • Selvom mænd frit kan gå topløs i det offentlige rum, risikerer kvinder at få en bøde for blufærdighedskrænkende adfærd for samme opførsel. Selvom loven er ens for alle køn, bliver kvinden behandlet anderledes. Kvindens anatomi bliver censureret på sociale medier, hvilket kan begrænse den offentlige debat og er hermed en krænkelse af ytringsfriheden.

    Derfor mener Radikal Ungdom:

    • Straffelovens paragraf 232 skal konkretiseres, så det fremgår, at en topløs kvinde i offentlige rum ikke kan betragtes som blufærdighedskrænkende.

    • Ligestillingsloven skal have indskrevet, at det er imod loven at diskriminere mellem det mandlige og kvindelige bryst.

    • Danmark skal kræve, at større sociale medier, såsom Facebook, ikke må censurere topløse billeder uden pornografisk formål. Mindre, lukkede sociale medier til specifikke målgrupper undtages, da disse ikke ses for at være i den offentlige debat.

  • Fra 1911 til 1961 blev 743 mænd og fra 1923 cirka 500 kvinder anbragt på såkaldte åndssvageanstalter på ubestemt tid. Mange af dem led dog ikke af mentale lidelser, men gik imod samfundsnormer som arbejdsløshed og sex udenfor ægteskabet, og blev derfor vurderet moralsk åndsvage.

    Udover at disse frihedsberøvelser i sig selv er forkerte, blev mange også tvangssteriliseret. Den danske stat fejlede, da den fratog disse mennesker deres frihed og ret til bestemmelse over egen krop.

    Radikal Ungdom mener derfor, at regeringen skal give en undskyldning til de kvinder og mænd, som har været anbragt på anstalterne på Sprogø og Livø.