Ligestillingsprogram

Indledning
Radikal Ungdom mener, at alle mennesker, ligegyldigt hvilket køn de definerer sig som, skal have samme chancer for at udfolde sig. Det er et fælles ansvar at sikre lige muligheder for alle, og det er et personligt ansvar at få det bedst mulige ud af livet. De børn, der vokser op i Danmark, skal have samme muligheder for at nå til månen som astronaut, være i toppen af en virksomhed som direktør eller at være de varme hænder om en ældre borger, uanset hvilket køn de har. I Radikal Ungdom mener vi ikke, at dit køn skal have betydning for din fremtid. Dog er det vigtigt at pointere, at ligestillingsområdet er et stort og allestedsværende. Derfor er ambitionerne med dette program ikke at kortlægge hele området, men i stedet påvise nogle af problematikkerne og fremlægge en række løsningsforslag herpå. 

Økonomi og erhvervslivet
Når man ser på økonomi og erhvervsliv er der stadig mange punkter, hvor mænd og kvinder ikke er ligestillede. På trods af, at Folketinget i 1976 vedtog lov om ligeløn, så har vi i Danmark i 2019 stadig et løngab på knap 13 procent, og ikke bare på lønningslisten er der forskel. Også når det kommer til barsel har det store konsekvenser for kvinder, der går glip af løn, forfremmelser og opsparing. Det koster 1 million mere at være den der føder barnet, end det gør for vedkommendes partner. Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. 96 procent af vores sygeplejersker er kvinder, og 93 procent af håndværkere er mænd. Dykker vi længere ned i håndværkerfagene, kan vi også se en skævvridning på køn i forbindelse med lærepladser, hvor kun 12 procent af mænd står uden, mens det er 27 procent af kvinder. I Radikal Ungdom vi har et stort problem med ligestilling økonomisk og i erhvervslivet. Vi mener ikke, det køn du definerer dig som, skal definere din fremtid. 

Sexarbejde bør, modsat i dag, anerkendes som et lovligt erhverv. Det vil nemlig ligestille de danske sexarbejderes rettigheder med andre selvstændige og arbejdstageres, og muliggøre adgang til A-kasse, erhvervsforsikringer og dagpenge. Dernæst bør arbejdsmiljølovgivningen også dække sexarbejde, således at branchen får sit eget sæt af regler.  
Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Der skal gøres op med tjenestemandsreformen fra 1969, hvoraf denne reform skal udfases.

  • Sexarbejde skal anerkendes som et lovligt erhverv. 

  • Barselsorloven i Danmark skal simplificeres til at hver forælder har 16 ugers barsel, og 16 uger til fri disponering, hvilket er svarende til, at den samlede mængde barsel efter fødslen bibeholdes på 48 uger. I tilfælde af tre juridiske forældre tilfalder 1/4 af barselsorloven hver forælder, mens 1/4 er til fri disponering. I tilfælde af fire juridiske forældre tilfalder 1/5 af barselsorloven hver forælder, mens 1/5 er til fri disponering.

  • Der skal være kønskvoter i danske bestyrelser, som sætter et loft på max 60 procent af et køn

Uddannelse
Uddannelsessystemet lægger grundstenene i vores samfunds dannelse. Alle bruger mindst ti år af deres tidlige liv i uddannelsessystemet. Det er ti år hvor vi lærer, og som er med til at forme, hvem vi bliver som mennesker. Det er vigtigt, at vores uddannelsesinstitutioner er med til at opbygge os som frie individer, som ikke må begrænses af en gammeldags og forældet kassetænkning, hvor kvinder hører til i omsorgsfag og mænd i håndværksfag.   
Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • De forskellige uddannelsesinstitutioner skal have en samværspolitik, som blandt andet behandler emner som sexisme og diskrimination. 

  • De danske universiteter skal have en ligestillingspolitik og udvikle konkrete handlingsplaner for at opnå ligestilling blandt ansatte og i forskningsmiljøet. 

  • Lærere og vejledere i uddannelsessystemet skal undervises i køn og ligestilling, og der skal i studievejledningen være rollemodeller, som er med til at nedbryde stereotyper om karrierer og køn. 

  • Der skal være normkritisk seksualundervisning med fast timetal fra 0.-9. klasse og på ungdomsuddannelserne

  • Den obligatoriske litteraturkanon, som læses af alle gymnasieelever, skal afskaffes, så der i stedet kan åbnes op for, at gymnasierne kan vælge et udvalg af forfattere med en større diversitet end det udvalg som staten påtvinger gymnasierne i dag.

Kulturlivet
Kulturlivet bidrager til almen dannelse. En del af den almene dannelse er, at de forskellige køn er lige meget værd. Derfor har staten også et særligt ansvar i dens uddeling af midler til ikke at forfordele et bestemt køn. Ofte er fakta om hvem, der modtager diverse kulturtilskud svært tilgængeligt, og det ses også, at mænd er overrepræsenterede i uddeling af kulturmidler til enkeltpersoner. Det mener Radikal Ungdom er et problem. Blandt kunst-, og kulturjobs ses ligeledes, at der er en skæv kønsfordeling, hvor mænd er overrepræsenterede, selvom kvinder er overrepræsenterede på for eksempel musikskolerne.
Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Alle ansøgninger til statslige puljer, herunder kulturpuljer, skal anonymiseres. Når pengene er uddelt, skal der laves statistik på, hvordan støtten er fordelt efter forskellige køn, og denne skal være offentligt tilgængelig. 

  • Musiske optagelsesprøver på kulturinstitutioner, der modtager statsstøtte, skal foregå anonymiseret 

Idræt

Kvinder og piger, der spiller fodbold, rammes seks gange oftere af skader end drenge, fordi det modsat andre sportsgrene kræves, at kvinder skal spille på de samme vilkår som mænd, til trods for at kvinders kroppe er anderledes bygget. En standard fodbold vejer 425-450 gram. Derimod findes der en fodbold på 370 gram, der er tilpasset den kvindelige fysik, som i dag ikke bliver brugt.  Samtidig ses kvindelige atleter i den fødedygtige alder som mindre attraktive, og derfor kan de risikere at blive valgt fra. Der er dog mange positive effekter for den atletiske ydeevne i starten og lige efter en graviditet, og derfor mener Radikal Ungdom, at en graviditet ikke bør være noget, der skal aftales eller skrives under på, men noget der bør påregnes som en risiko, lige så vel som en skade. Desuden skal mænd have lige så meget ret til at afholde barsel som kvinder og dermed skabe lige vilkår, både som atlet og som forælder. 
Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Dansk Boldspil-Union, DBU, bør udstikke nye retningslinjer for størrelserne af bolde og baner i kvindefodbold, så kvinder, som man gør i andre sportsgrene, spiller med udstyr der passer til deres kroppe, og dermed har samme udgangspunkt som mænd

  • Der skal tages en politisk beslutning om at aflønne atleter i samme sportsgrene ens på tværs af køn, med inspiration fra aftalen indgået i Norges fodboldforbund.

  • Det ikke skal være muligt at opsige en sportsudøver, der er under barsel, hvis opsigelsen skyldes graviditet eller barsel, såfremt at denne sportsudøver ønsker at fortsætte sin karriere efter endt barsel. For de atleter, der ikke er ansat af en privatejet klub, er det op til den landsdækkende, relevante interesseorganisation, som er medlem af Dansk Idræts-Forbund og støttet af Kulturministeriet, at yde den økonomiske støtte.

Forældreskab
Ligestillingen halter på mange områder i Danmark. En af de vigtige områder hvor dette skinner igennem er vores normer og love om forældreskab. Af strukturelle årsager ses kvinder stadig som den primære omsorgsperson i forhold til børn, mens faren nemt bliver sekundær, selv hvis han ønsker at være en fuld ligestillet del af hans barns liv, alene fordi regler og praksis sætter hindringer op. Dette går ud over børn, som berøves en del af det nærvær og omsorg som de kunne få fra andre forældre end den forælder, som har født dem

Derfor mener Radikal ungdom, at:

  • Fædre skal have fuld ret til barsel, også hvis de ikke bor sammen den anden forælder.  

  • Der skal oprettes tilbud til nybagte fædre, som f.eks. fædregrupper på linje med moderen. Når adgang til sundhedsplejerske og erfaringsudveksling alene gives til moderen, så iscenesætter det automatisk moderen som den primære omsorgsperson. Frederiksberg Kommune har fra 2018 på forsøgsbasis udbudt fædregrupper til socialt udsatte familier med meget stor succes. Disse erfaringer kan med fordel bruges som udgangspunkt for en landsdækkende ordning, der dækker alle typer af fædre 

  • I Danmark er der som udgangspunkt fælles forældremyndighed, men regler omkring bopælsforældre og samværsforældre sætter i en række tilfælde intentionen om fælles forældremyndighed ud af kraft. Selv i tilfælde hvor barnet opholder sig lige meget hos begge forældre, er sociale tilskud kun tilgængelige for den ene forælder. Derfor mener Radikal Ungdom, at hvis man har en syv-syv ordning, skal begge forældre have mulighed for at være bopælsforældre.  

  • Der skal åbnes op for, at børn kan have mere end to juridiske forældre, så begge biologiske forældre og en medfar eller medmor kan blive anerkendt som forældre. 

Sundhed
Middellevetiden blandt mænd er fire år lavere end blandt kvinder. En af årsagerne til dette er, at mænd generelt går mindre til lægen end kvinder, da mænd i gennemsnit går 30 procent sjældnere til lægen. Der er strukturelle problematikker ved den måde, vores sundhedssystem er bygget op. Blandt andet bliver medicin primært testet på mænd, grundet deres regelmæssige hormoncyklus, hvilket kan give komplikationer for kvinder, da de i mindre grad kan tåle medicinen.

Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Den lovsikrede rettighed om at komme på krisecenter skal gælde alle køn. .

  • Der skal gives økonomiske incitamenter til lægehuse, der ønsker at udvide deres åbningstider til i højere grad at have åbent om aftenen og weekenden, så det er muligt at gå til lægen uden for normal arbejdstid.

  • Alt medicin, der henvender sig til hele befolkningen, skal testes på grupper med diversitet for at blive godkendt af Lægemiddelstyrelsen, så vi kender til bivirkninger på både mænds og kvinders kroppe. Dog skal det være muligt at få dispensation fra dette.

Frihed fra vold og overgreb
Ifølge Justitsministeriets offerundersøgelse har minimum 30.000 været ofre for voldtægt eller forsøg derpå gennem de seneste fem år. Det er alt for mange, og det skal vi lave om på. Vi skal sørge fora at færre bliver ofre, at ofrene får den hjælp, de har brug for, og at flere gerningsmænd dømmes. Radikal Ungdom mener, at personer, som anmelder et seksuelt overgreb, skal være berettigede til at modtage hjælp fra en autoriseret psykolog senest 72 timer efter anmeldelse. I dag skal ofre for seksuelle overgreb alt for ofte kigge længe efter psykologkonsultationer. Det er ikke godt nok, da det er afgørende for disse personers helingsproces, at de gives det bedst mulige udgangspunkt for at bearbejde deres oplevelser. Sporsikingen fra personer, som har været udsat for et seksuelt overgreb, skal gemmes i op til fem år, frem for de nuværende tre måneder. Hvert år bliver flere tusind personer udsat for voldtægter og overgreb. Dog er det et fåtal, som melder det til politiet, og antallet af dømte er endnu mindre. Det er derfor vigtigt at forlænge opbevaringen af sporsikringen, da dette også forlænger muligheden for at bruge disse spor i en eventuel retssag. Ofre for seksuelle overgreb bør have samme muligheder for at henvises til psykologhjælp hele livet, ligegyldigt deres alder, da overgrebet fandt sted. I dag kan ofre for overgreb, som på overgrebstidspunktet var over 18 år, kun henvises til psykologhjælp i 12 måneder efter overgrebet. Denne tidsgrænse mener vi bør afskaffes, så ofre, der på overgrebstidspunktet var over 18 år, kan henvises hele livet på lige vilkår med ofre for incest og personer, der som mindreårige var ofre for et seksuelt overgreb.  

Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Ofre for seksuelle overgreb har ret til psykologhjælp senest 72 timer efter anmeldelse.

  • Forlæng opbevaringen af sporsikringen fra ofre for seksuelle overgreb.

  • Alle ofre for seksuelle overgreb bør have ret til psykologhjælp

  • Straffelovens §221 om tilsnige sig til samleje med en person skal fjernes, da alt sex uden samtykke er voldtægt og skal betragtes dersom.

  • Der i folkeskolens seksualundervisning skal være fokus på grænser, samtykke, offerreaktioner og lovgivning

 

Kriminalitet

Mænd er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne. Ofte starter den kriminelle løbebane i de unge år, hvor de i større grad end de jævnaldrende piger hænger ud på gaden, fordi piger oftere oplever at skulle forholde sig til strammere sociale normer fra både forældre og det omkringliggende samfund end drenge. Radikal Ungdom ønsker, at der i højere grad lægges fokus på en forebyggende indsats, hvor der skabes alternative fællesskaber til dem på gaden. I udsatte områder skal der i højere grad være adgang til fritidsklubber med sene åbningstider, sportsklubber, lektiehjælp, ungdomsjobs samt et styrket samarbejde med SSP

Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Der skal øget fokus på at hjælpe de unge drenge i gademiljøerne, som typisk er starten på en kriminel løbebane, til at finde sunde fællesskaber

Ligestilling i det offentlige rum

Mænd er i langt højere grad repræsenteret i det offentlige rum end andre køn. Af veje med personnavne er det kun 8 % i Aarhus og 15 % i København, der er kvinder, mens resten er mænd. Derudover forestiller kun 28 ud af næsten 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker i Danmark en kvinde.

Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Man skal tilstræbe sig mere diversitet i fordelingen af veje med personnavne.

  • Der bør aktivt opføres flere statuer af kvinder og andre køn, så kønsfordelingen af statuer i højere grad matcher den demografiske fordeling. 

Forsvaret

Ligestilling og mangfoldighed er vigtige alle steder i vores samfund, men også en udfordring vi aktivt skal turde gøre noget for at løse - det gælder også forsvaret. Vi har over de seneste år set en stigning i andelen af kvinder i det danske forsvar, og det er godt. Hvad der til gengæld ikke er godt nok er, at der findes kvinder på de danske kaserner, som ifølge foreningen Kvindelige Veteraner sover med kniv under deres hovedpude i frygt for overgreb. Vi er ikke i mål med ligestillingen, før vi ser både en mere lige fordeling af kønnene i det danske forsvar, men også at kønnene har samme forudsætninger for at trives i det danske forsvar. Værnepligten, som den ser ud i dag, er en af de mest tydelige eksempler på statslig forskelsbehandling baseret på køn. Kun mænd har pligt, mens kvinder blot har ret. Dette er skabt af en forestilling om, at mænd skal være fysisk stærke og interesseret i krig, mens kvinder ikke er egnede som soldater, og altså bygget på forældede kønsnormer.

Derfor mener Radikal Ungdom, at:

  • Forsvarets Dag skal omfatte alle, som ønsker at deltage, når de fylder 18. Inspirationsdag for kvinder skal derudover nedlægges

  • At dit køn ikke må betyde, at dit udstyr er mindre sikkert, fordi det ikke passer til din krop, som for eksempel unisex skudsikre veste, der ikke i samme grad beskytter kvinder på grund af deres brystparti. 

  • Der ikke skal være forbud mod at bære tørklæde i det danske forsvar. 

  • Mål om 15 procent uniformerede kvinder i forsvaret (2020: 7,9 procent). Norge og Sverige har samme målsætning.

  • Mål om at 35 procent af de værnepligtige er kvinder (2020: 22,20 procent)

  • Minimumskravet i Livgarden sænkes til 160 cm.

  • Større fokus på kønskrænkende adfærd og trivsel. 

  • Bortvisning ved og nultolerance for seksuelle krænkelser og overgreb. 

  • Værnepligten skal afskaffes helt, da det allerede vises af lande som Frankrig, Holland, Letland og Slovakiet, at man godt kan danne et forsvar udelukkende af frivillige. Samtidig har vi i Danmark en meget stor tilslutning af frivillige, der ønsker at påtage sig sin værnepligt eller ret