Økonomi og Erhverv

Kristian Højen, økonomi- og erhvervsordfører

Mail: kristian@radikalungdom.dk

Tlf. 42 19 54 44


Resolutioner

  • I Radikal Ungdom mener vi, at man skal hæve ejendomsværdiskatten, så man betaler mere skat af værdien af sin bolig. Det mener vi, fordi skat på bolig generer skatteprovenu uden at mindske incitamentet til at arbejde. Desuden vil en øget ejendomsværdiskat også gøre det mindre attraktivt at bo i en bolig, der er større end man behøver, og dermed gøre det lettere for nye købere at komme ind.

  • Ved en stigning i arveafgiften sikrer vi, at vi får et mere lige samfund, uden det har en betydelig negativ påvirkning på den økonomiske aktivitet.

    Derfor går Radikal Ungdom ind for en ændring af arveafgiften, således alle arvinger betaler en arveafgift på 100%. Det vil være med undtagelse af: - registrerede partnere/ægtefæller, som forsat have en afgift på 0% i tilfælde af ægtefællens død. - Børn, som mister begge forældre inden de fylder 18 år, som vil have et bundfradrag på 625.000 kr - Arv, der falder under det nuværende bundfradrag på ca. 312.500 (2022 tal)

    Dette skaber en liberal arvepolitik, hvor familien bliver tilgodeset ved et højt bundfradrag, men hvor tilfældigheder ikke afgør ens tilværelse, og hvor en fordelingsnøgle sikrer en fair omfordeling fra dem, som har mest til fællesskabet. Arveafgiften skal være den samme for både arv af formuer og virksomheder.

  • Økonomisk støtte til opstillede ved valg bør være gennemsigtigt. Støtte forvrider nemlig, hvem der fremtræder i medielandskabet under valg, og man kan potentielt købe sig til indflydelse. Dette ser vi ved at blandt andet fagforeninger, erhvervsklubber, selskaber og lignende støtter og vinder indflydelse til specifikke kandidater. Denne indflydelse bør ligge ved den almene borger. Dette kan ende med at udgøre et seriøst demokratisk problem, og derfor mener Radikal Ungdom at:

    Støtte til både personer og partier, der er på valg, på over 10.000 kr. om året skal offentliggøres i en database, senest seks uger efter støtten er givet, dog senest to uger efter, hvis der er udskrevet folketingsvalg, eller der er mindre end to måneder til et andet valg.

    Alle beløb, som indbetales forskellige aktører til et politisk parti, herunder kandidater, lokale partiforeninger og partiernes hovedorganisationer, skal tælles som et samlet beløb, når det omhandler spørgsmålet om, hvorvidt donationen er af en sådan størrelse, at den skal indberettes.

    Danmarks Radio bør vise eventuel støtte i deres kandidatdatabase.

  • Det er ikke retfærdigt, at man som dansk statsborger, der endnu ikke har fået valgret, skal betale skat uden at være med til at bestemme, hvad pengene skal bruges til. Derfor mener Radikal Ungdom, at danske statsborgere skal fritages for at betale skat, indtil de har fået stemmeret. Og at man altså hverken skal betale arbejdsmarkedsbidrag eller indkomstskat før man er gammel nok til at stemme.

  • I Radikal Ungdom mener vi, at det skal gøres til et lovkrav, at man anonymiserer jobansøgninger mht. navn og billede. Dette skal sikre, at kandidater ikke fravælges på grund af etnicitet eller køn i udvælgelsesprocessen.

    Det er veldokumenteret, at mennesker underbevidst er påvirkede af fordomme, vi ikke selv er klar over, vi har, og disse kommer til udtryk, når der skal tages en hurtig beslutning, såsom når man læser en jobansøgning. Ved at gøre det til et krav, at arbejdsgiverne modtager og bedømmer “blinde jobansøgninger”, sikres det ved lov, at folk i Danmark bliver behandlet ens, når de søger et job. For nogle stillinger giver det dog god mening ikke at have anonymiserede ansøgninger. Dette kan for eksempel være topposter i et firma, i headhunting processer eller fordi arbejdsgiveren har et mål om øget diversitet i blandt de ansatte.

    Hvis det kan begrundes, at det giver specielt god mening ikke at have en blind ansøgningsproces, kan firmaer derfor vælge at gøre jobansøgningerne åbne, men det skal begrundes i opslagsteksten.

  • I Radikal Ungdom mener vi ikke, at der skal være skattemæssige fordele ved at være gift. Når man er gift, har man mulighed for at benytte sin partners uudnyttede personfradrag, både ift. indkomstskatten og beskatningen af aktier, man kan trække underskuddet fra sin partners skat, hvis man driver en personlig virksomhed med underskud, og man bliver trukket i offentlige ydelser, hvis ens partner har en fast indtægtskilde da man har gensidig forsørgerpligt.

    Dette ønsker vi afskaffet, så alle bliver behandlet som individer under dansk lovgivning. Da ægteskabet er en privat sag, skal staten ikke give incitamenter til, om man bliver gift eller ej. Ej heller burde det være noget resten af samfundet finansierer.

    Vi mener, at der skal være ens økonomiske spilleregler for alle, ligegyldigt om man er gift, kærester eller single. Vi ønsker dog ikke at afskaffe de skattemæssige fordele for ægtefæller og registrerede samlevende mht. arv.

    Vi mener dog, at i det tilfælde et par eller flere har et barn sammen, der er under 15 år gammelt, at så skal man have lov til at udnytte skattefordelene. Vi ønsker nemlig ikke, at man fratrækker familier muligheden for at have en, der er hjemmegående for barnets skyld.

  • Efter et langt arbejdsliv er nogle personer for nedslidte til at arbejde videre, inden de har ret til at få udbetalt deres pension. Derfor vil vi i Radikal Ungdom give folk muligheden for at få udbetalt deres pensionsopsparing 6 år før folkepensionsalderen i stedet for de nuværende 3 år. Dette er både retfærdigt, da det vil give mere frihed til den enkelte og lade individet selv vælge hvilket liv, de ønsker at leve, og samtidig sørge for, at staten ikke betaler det meste af regningen, hvis nogen vil gå tidligt på pension.

  • Grundlæggende mener Radikal Ungdom, at frihandel med andre lande er en god ting, og at det skal være en hjørnesten i den Europæiske union. Toldafgifter i EU gør, at danske og europæiske virksomheder oplever mindre konkurrence fra udlandet. Det er der ingen grund til, for hvis virksomheder i USA, Afrika eller Kina er bedre og mere produktive end tilsvarende europæiske virksomheder, så bør vi naturligvis belønne de ikke-europæiske for deres effektive produktion, og i stedet fokusere vores egne ressourcer på at producere varer som vi i Europa er bedre til at levere end i f.eks. USA. Toldafgifter betyder i det lange løb, at der bliver skabt færre arbejdspladser, og væksten bliver bremset. Den minimale gavn som nogle virksomheder har af toldafgifter sker på bekostning af resten af samfundet, og det ser Radikal Ungdom som uretfærdigt. Derudover så er den europæiske toldmur med til at holde mange 100 millioner mennesker fanget i ekstrem fattigdom, da den begrænser Afrikanske lande i at sælge deres varer til konkurrencepris i EU, og dermed skader den den økonomiske vækst, der er så livsnødvendigt for mange udviklingslande. Derfor mener Radikal Ungdom at:

    Tolden på import i 2030 kun skal fylde halvdelen af det, den udgør i EU’s budget i dag. Det vil sige ca. 7% i 2030.

    Som led i EU's udviklingspolitik skal toldmurene mellem EU og Afrika afskaffes, så vi frit kan handle med hinanden.

    Handelsbarrierer mellem EU og kandidatlandene skal afskaffes.

  • Flere og flere danskere kommer i dag i problemer med pengespil, og det skal der gøres en større indsats for at undgå. Særligt mange unge bliver ramt, bl.a på ungdomsuddannelserne, med væksten af ulicenserede spilsider og ved manglen på begrænsninger ift spilsiderne.

    Det skal der sættes ind overfor, og derfor mener Radikal Ungdom, at:

    • Reklamer for betting og spil skal forbydes.

    • Der skal indføres spilfri skoletid med inspiration fra røgfri skoletid, hvilket konkret betyder, at undervisningsinstitutionerne skal IP-banne spilsider.

    • Der skal sættes lovbestemte indbetalingsrammer, der begrænser antallet af indbetalinger for brugere, der lige har oprettet sig. Disse rammer for antal indbetalinger skal langsomt begrænses efter brugerens anciennitet.

    • Der skal gøres en større indsats for at gøre ulicenserede spilsider utilgængelige.

    • Staten skal sælge Danske Spil, så staten ikke profiterer på danskernes ludomani. I frasalget skal Danske Spils databaser ikke følge med.

    • Samtidig anerkender Radikal Ungdom også, at der er brug for flere tiltag for det i forvejen voksende antal ludomaner i Danmark, så disse kan få den hjælp, de har brug for.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at:

    • Ludomanibehandling skal sidestilles med behandling af andre afhængigheder,

    • ROFUS skal kobles op på ens bankkonto, så man reelt forhindrer spil, mens man er opskrevet i ROFUS.

  • Radikal Ungdom mener grundlæggende at indkomstskat skal fylde mindre i det samlede skattesystem. Vi synes nemlig ikke, at man skal straffe folk for at gå på arbejde. Ved at gøre det mere attraktivt at arbejde vil man samtidig øge det strukturelle arbejdsudbud og dermed den samlede velstand.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at top- og top-topskatten skal afskaffes, så alle har lige incitament til at arbejde - også dem med højere indkomster.


Programmer