Virksomhedsetik

Indledning

Med stigende verdenshandel samt globalisering af virksomheder, er nødvendigheden for fokus på de etiske aspekter stigende. Når danske virksomheder outsourcer deres produktion, kan de ikke også outsource deres ansvar for, at deres produkter produceres etisk korrekt. Det samme gælder, når virksomheder benytter sig af udenlandske leverandører.

Radikal Ungdom anerkender, at virksomheder er til for at skabe profit, og derfor ikke naturligt tænker på de etiske aspekter af deres drift, såfremt dette ikke medvirker til øget profit. Det er derfor ønskeligt, når forbrugerne fravælger virksomhederne for at handle uetisk, da dette kan få de pågældende virksomheder til at ændre kurs. Radikal Ungdom finder det dog ikke realistisk, at den enkelte forbruger i alle tilfælde kan indsamle tilstrækkelig information vedrørende de produkter, som købes, til at kunne træffe en oplyst beslutning om, hvorvidt produktet opfylder de etiske krav, som må forventes af produkter købt i Danmark. Det er derfor en politisk opgave at sikre, at virksomhedernes drift lever op til grundlæggende etiske værdier, og Radikal Ungdom mener derfor, at det bør være lovpligtigt for virksomheder at handle efter et etisk regelsæt, hvis de vil have mulighed for at afsætte deres varer i Danmark. Dette program

Krav til arbejdskraft

For Radikal Ungdom er det vigtigt at sikre, at den arbejdskraft der benyttes i produktion og fremstilling af varer opfylder basale etiske krav, så virksomhedernes varer ikke fremstilles på baggrund af illegitim arbejdskraft. Radikal Ungdom mener derfor at følgende regler bør gælde:

  • Slaveri eller lignende form for påtvungen arbejde ikke er tilladt

  • At arbejdere ikke bliver diskrimineret pga. af køn, seksualitet, race eller lign.

  • At arbejdere har ret til at organisere sig i fagforeninger.

Arbejdsforhold

For Radikal Ungdom er det vigtigt at arbejdsforholdende for arbejderne er i orden, da arbejdsforholdende i høj grad påvirker den enkelte arbejders levevilkår.

  • Der ikke i produktionen må anvendes kemikalier og skadelige stoffer, som arbejderen har direkte kontakt med, uden det fornødne sikkerhedsudstyr.

  • Der skal være mulighed for at arbejderen kan få opfyldt basale behov såsom indtagelse af føde og væske, samt mulighed for toiletbesøg mv.

Korruption

Korruption er i høj grad med til at ødelægge et velfungerende samfund, da det bliver uigennemsigtigt hvad man som virksomhed skal betale for bestemte produkter eller serviceydelser. Ligeledes kan korruption favoriseret bestemte virksomheder. Korruption er derfor ingenlunde gavnligt og derfor mener Radikal Ungdom:

  • Ingen former for korruption i forbindelse med produktion eller frembringelse af varer, skal være tilladt.

Konsekvenser ved brud

Såfremt virksomheder bryder reglerne for virksomhedsetik, medfører det naturligvis en straf herfor. Som udgangspunkt kan alle led i forbindelse med afsætning af en vare holdes ansvarlig for brud på reglerne, heraf undtaget forbrugeren eller virksomheden som selv anvender produktet til støtteaktivitet (hvor produktet ikke indgår som del af deres egen produktion eller frembringelse af ydelse). Det er således op til virksomhederne selv at sikre sig igennem kontrakter mv. at reglerne bliver overholdt af deres leverandører. Virksomheder vil kunne gøre regres overfor deres leverandører efter almindelige handelsregler, såfremt de etiske regler bliver brudt.

Konkret ønsker Radikal Ungdom følgende:

  • Forældelsesfrist for indvendinger mod brud på virksomhedsetisk lov er 3 år, gældende fra den dag reglen bliver brudt.

  • Ved mindre brud på reglerne gives en advarsel til virksomheden og påbud om at rette op på bruddet. Såfremt dette ikke er opfyldt ved efterfølgende kontrol, tildeles virksomheden karantæne, for at afsætte det/de produkter hvor der har været brud på loven. Karantænen fastsættes efter proportionalitetsprincippet (desto grovere brud, desto længere karantæne).

  • Ved groft brud på reglerne (fx systematisk brud over længere periode) gives karantæne for afsætning af de konkrete produkter hvor der er begået brud på lovgivningen. Desuden vil virksomheden som har afsat produktet/produkterne i Danmark kunne tildeles bøde.

Kontrol

Radikal Ungdom anerkender at langt de fleste danske virksomheder umuligt vil kunne kontrollere forholdene i virksomheder i andre lande. Derfor anser Radikal Ungdom det som en statslig opgave at foretage kontrol for virksomhederne, som kommer under beskyldning, eller selv ønsker undersøgt, at deres produkter hvor de etiske regler er blevet brudt, i det omfang det vurderes relevant at foretage en sådan kontrol. For at kunne udfører denne kontrol skal følgende fra statsligt side iværksættes:

  • Der oprettes fra faste task-forces tilknyttet ambassaderne i de lande, hvor Danmark har meget samhandel fx Kina.

  • Der kan midlertidig indsættes task-forces tilknyttet ambassaderne i lande med mindre samhandel med Danmark, såfremt dette skønnes nødvendigt.

  • I de lande hvor samarbejdet med nationale/lokale myndigheder vurderes tilstrækkeligt i forhold til udførelsen af kontrol, nedsættes der ikke task-forces.

  • Virksomheder der foretager egenkontrol af reglerne, kan ved dokumentation af samme, få tilskud til at udfører denne kontrol.

Bæredygtighed

For Radikal Ungdom er det vigtigt at vi værner om vores klode. Dette skal også komme til udtryk i vores forbrug af goder, og køb af samme. Derfor er det vigtigt at der bliver stillet krav til at produktionen af varer der afsættes i Danmark, er fremstillet bæredygtigt korrekt. Derfor ønsker Radikal Ungdom at stille følgende krav:

  • Produkter afsat i Danmark skal være produceret under hensyntagen til at nedbringe CO2 udslip.

  • Produkter afsat i Danmark skal være produceret under hensyntagen til at mindske udledning af lokal forurening

  • Produkter afsat i Danmark skal være produceret efter nærhedsprincippet (ressource til slutprodukt skal være så tæt på hinanden som mulig).