Økonomi og erhverv

Skattepolitik

  • Radikal Ungdom er imod det huslejeloft, S-regeringen har foreslået og indgået aftale med andre partier om i august 2022.

    Vi kender ikke til nogle steder, hvor et loft over husleje har haft den ønskede effekt, nemlig bedre forhold for lejere. Mange steder har det formindsket mængden af boliger på markedet og har især gavnet rige ejere og folk, der har boet i ejendomme længe. Der er ingen grund til at tro, at dette loft er anderledes. Derudover bærer aftalen præg af at være forhastet, da det ikke er afklaret, om forslaget involverer ekspropriation, hvilket vil betyde, at det bliver utrolig dyrt. Vi så hellere, at man hjalp den dårligst stillede del af befolkningen med initiativer, der ikke har så mange uønskede negative konsekvenser.

  • Vesten står over for en fertilitetskrise. Fødselsraten er stødt faldende, for der bliver ikke født nok børn til at vedligeholde befolkningsniveauet. I 2021 var den danske fødselsrate per kvinde 1,67 børn, men den skal være på 2,1, hvis befolkningen skal fortsætte konstant. Det er en problematik, vi endnu ikke arbejder med i Danmark, men som fylder stort og hærger nationaløkonomien i f.eks Tyskland, Østrig, Japan og Kina, da de landene føder så få børn, at landene mangler arbejdskraft, hvis de fremtidigt vil fortsætte eller øge deres nuværende velstand. I Danmark bliver børn stadig set som en luksus; et livstilsvalg forældrene selv må betale. Det er selvom flere danske babyer, kommer alle danskere til gode på langt sigt - også de barnløse. Det anerkender vi normalt, når vi investerer massivt i uddannelse. Forældre er gennemsnitlig mere ulykkelige og fattigere end dem, der fravælger børn, og valget om en graviditet rammer især kvinders privatøkonomi. Det er problematisk, for det gør, der fødes færre børn.

    I Radikal Ungdom mener vi, at Danmark skal prøve at vende den udvikling. Det skal vi gøre ved at omlægge børnepengene til et ekstra bundfradrag til forældrene, så det følger samme regler, som de nuværende for partnere i et ægteskab. Dette vil øge børnefamiliers velstand, og derfor gøre det lettere at få børn i en ung alder, og det vil desuden mindske børnefattigdom. I øvrigt mener vi ikke, man skal forsørge staten, før man kan forsørge sig selv og sine børn, og derfor er det en retfærdig skatteændring. Vi skal endeligt anerkende graviditet som den ypperste samfundstjeneste og børnene som den sikreste investering i vores fremtid.

  • Radikal Ungdom mener ikke, at studerende skal holdes tilbage fra at tage et arbejde under deres uddannelse, fordi de måske risikerer at blive trukket i SU.

    Vi ser det som noget positivt, at studerende kan gå ud og få sig et arbejde og skabe sig kompetencer og kontakter til en fremtidig karriere uden at være bange for at miste SU’en.

    Desuden bør årsfribeløbet heller ikke begrænse studerende, som på grund af økonomiske behov er nødt til at arbejde ved siden af studiet for at få hverdagen til at hænge sammen.



Virksomheder og organisationer

  • I dag er staten stadig dybt involveret i at drive virksomhed på områder, som private sagtens kunne overtage. For eksempel er staten medejer af SAS og PostNord. I energiproduktionen, der i dag varetages af Ørsted, ønsker vi også en øget privatisering. Dog bør der ske en opsplitning af Ørsted, så staten stadig har ejerskab over den centrale infrastruktur, f.eks. forsyningsledninger. Findes det mere effektivt, kan driften af disse dog være fordelagtige at udlicitere.

    Desuden ejer staten også langt størstedelen af Danske Spil og Det Danske Klasselotteri. Vi mener, at det er grundlæggende forkert, at staten tjener penge på at drive en virksomhed.

    Derfor mener Radikal Ungdom, at SAS, PostNord, Danske Spil, Det Danske Klasselotteri og dele af Ørsted skal privatiseres.





Offentlige ydelser