Deleøkonomi

Indledning

Som samfund skal vi omfavne udvikling og være med til at forme den, da dette er noget af det vigtigste vi kan gøre for at sikre, at danskerne får de bedst mulige vilkår. Dette betyder også at det er vigtigt, at vi omfavner og regulerer deleøkonomien, således den bliver til gavn for hele Danmark og alle danskere. Der findes næsten ingen eksempler på et samfund, der er blevet rigere eller friere ved at bekæmpe en sådan udvikling. Derimod findes der et utal af eksempler på, at lykken tilsmiler dem som er klar til at reformere og imødekomme udvikling. I dette tilfælde er denne udvikling deleøkonomi. Med dette in mente er det vigtigt at der sikres ordentlige rammevilkår, hvor innovation, fair konkurrence og mere klimavenligt forbrug er i fokus. Det er dog også vigtigt, at vi ikke lader os forblænde af disse nye muligheder. Derfor skal vi sikre, at den skat, som skal betales, bliver betalt. Derudover skal vi som samfund også insistere på, at den danske model tænkes ind i deleøkonomien. Ved at sikre gode rammevilkår for innovation, sikre at der betales skat og holde fast i den danske model, bliver Danmark ikke kun økonomisk rigere, men vi kan også blive grønnere og give forbrugere bedre adgang til service af høj kvalitet. Det er både en økonomisk ansvarlig tilgang til deleøkonomien, men det er også den eneste tilgang, man kan have, hvis man gerne vil forme deleøkonomien og ikke lade sig forme af den.

Skat og lovgivning

En stor udfordring ved deleøkonomien er, at det kræver mere af os som samfund ift. skat og lovgivning. Dette skal dog ikke betyde at vi som samfund går glip af nye muligheder i deleøkonomien, i stedet skal vi ændre vores skatteindkrævning på området, så vi bliver i stand til at gribe de nye muligheder. Vi skal sikre, at de penge, der tjenes, bidrager til samfundet ved skattebetaling af alle penge, tjent gennem deleøkonomiske platforme. Det betyder både for penge tjent på serviceydelser, såsom kørsel, håndværk eller rengøring og på deling af allerede eksisterende varer, såsom materiel i form af værktøj, bolig eller andet udstyr.

Systemet skal bygges op således at platformene skal have ansvaret for at sikre, at der bliver betalt skat af de tjente penge i tjenesterne, fx gennem direkte kobling med Skats digitale platforme. Omvendt har Skat ansvaret for at gøre det let og muligt for virksomheder, at indgå samarbejde med de forskellige platforme vedrørende betaling af skat.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • Hvis ikke de deleøkonomiske tjenester følger den danske lovgivning på området, skal de ikke bemyndiges retten. Såfremt de er på det danske marked når lovgivningen brydes, fratages retten til at udbyde tjenesten på det danske marked.

  • Der skal udvikles en smartere digital indberetningsløsning, hvor de deleøkonomiske platforme og dertilhørende digitale betalingsløsninger automatisk kan indsende relevant skatteinformation om brugernes indtægter fra både serviceydelser og deling af materiel. Desuden skal en indgang til det offentlige i stil med https://deleoekonomien.dk/ bibeholdes.

  • Skatteyderne skal sikres et fast bundfradrag på 36.000 kr. ved udlejning af sommerhuse og helårsboliger, og privat udlejning af hhv. bil og båd på 5.000 kr. Dette

  • betinges af at skatteyderen benytter en tredjepart (fx en digital platform), der indberetter brugernes fulde indtægter til skattemyndighederne.

  • De deleøkonomiske platforme skal forpligtes til at tydeliggøre klagerettigheder, returret, forsikringsvilkår og andre forbrugerrettigheder, så det er tydeligt og simpelt for brugerne. Dette for at skabe en større tillid til forretningsmodellerne for både brugere og udbydere.

  • Det skal være muligt at udleje sin bolig i 90 dage om året uden statslig eller kommunal tilladelse.

Arbejdstagerrettigheder

Når man tager et arbejde i Danmark, skal det være under ordentlige forhold. Det har vi som samfund kæmpet for længe, og det skal vi fortsat kæmpe for. Derfor skal vi også holde fast i dette princip, når det handler om deleøkonomien og de personer som tager et arbejde på diverse platforme. Da disse platforme introducerer helt nye måder at tage et arbejde på, opstår der derfor også nye udfordringer. Udfordringerne kan både være, at der ikke er en tydelig ansvarsfordeling, når det handler om forsikring af medarbejdere, men de kan også omhandle lønniveau eller sågar, hvilke rettigheder kunden har. Der skal derfor sørges for, at arbejdsmarkedets parter ser på dette og sørger for at der findes ordentlige løsninger med det mål at fremme innovation, bæredygtighed og vækst. Ydermere skal der ikke være tvivl om, hvad en platform er samt hvilket ansvar bruger og udbyder har.

  • Vi skal værne om den danske model, ved at bruge den til at imødekomme deleøkonomien. Derfor mener Radikal Ungdom at der skal nedsættes en kommission bestående af fagfolk, som udarbejder generelle retningslinjer for brug og arbejdstagervilkår på deleøkonomiske platforme.

  • Da der altid kan ske uheld o.l., der skal dækkes af en forsikring, er det også vigtigt med en medarbejder forsikring på deleøkonomiske platforme. Derfor mener Radikal Ungdom, at arbejdsmarkedets parter også her skal afgøre, hvordan forsikringsansvaret er fordelt.