Transport

Introduktion

Infrastruktur er afgørende for udvikling og vækst i både Danmark og resten af verden. Forestil dig blot, at der var hverken tog, bus eller asfalterede veje til dit arbejde eller skole. I de senere år er det også blevet tydeligt, at infrastrukturen spiller en vigtig rolle i klimaudfordringen, da transportsektoren er det område, hvor CO2e-udledningen stiger mest. Hvis vi virkelig ønsker at tage hånd om den globale klimakrise, er det helt nødvendigt at ændre markant i de trafikale og transportmæssige prioriteringer - både nationalt og internationalt. Vigtigst er omlægning af godstransport fra lastbiler og fly til tog og skib samt forskning i nye transportformer, øget motoreffektivitet og alternative brændstoffer.

Bilisme

Der er både positive og negative aspekter ved privatbilismen. Privatbilismen har en afgørende og positiv betydning for borgernes mobilitet især i landområderne, men den har desværre også nogle indbyggede problemer i den udformning, den har I dag. Disse problemer inkluderer den massive CO2e-udledning, der bidrager til den globale opvarmning, samt trængselsproblematikken i de større byområder. Disse problemer gør, at privatbilismen skal mindskes. CO2e-udledningen fra biler skal elimineres ved at erstatte benzin- og dieseldrevne biler med elbiler og brintbiler. Da disse teknologier endnu ikke er helt modne, skal Danmark og EU understøtte forskningen i disse. På kortere sigt skal benzinmotorerne gøres mere effektive samt suppleres med hybridteknologier, så bilerne kan køre længere på literen. Trængselsproblematikken skal løses ved at indføre et GPS-baseret roadpricing-system. Al erfaring viser, at man ikke kan bekæmpe trængsel ved at øge kapaciteten på vejene, da dette enten medfører at trængslen flytter til andre områder eller at antallet af biler øges. Alt i alt forbliver trængslen den samme. Roadpricing-systemet skal udmøntes med flere takster, der er geografisk differentieret. Det skal eksempelvis være billigere at køre I Spjald end i København, hvor trængslen er stor og den offentlige transport fornuftig. Roadpricing vil også gøre det muligt at sænke afgifterne, der er forbundet med at købe og eje en bil. Dette vil ydermere medføre en fornyelse af bilparken til gavn for både trafiksikkerheden og benzinøkonomien.

Radikal Ungdom mener at:

  • Der skal indføres GPS-baseret roadpricing, således at der udregnes afgift for hvert enkelt køretøj.

  • Der i kørselsundervisning skal undervises i miljørigtig kørsel, da brændstofforbruget i høj grad afhænger af kørestil og fart.

  • Det kan være nødvendigt at indføre særlige regler for erhvervslivet, så disse ikke rammes uhensigtsmæssigt.

  • Broafgiften som den er i dag, skal afskaffes, for at blive omlagt til GPS-baseret roadpricing.

Cyklisme

Radikal Ungdom mener, at der bør udvides på cyklismeområdet. De nuværende cykelstier skal enten udvides til supercykelstier eller der skal bygges supercykelstier i de større byer rundt om i landet. Ligeledes skal cykelstierne sammenkobles med den kollektive trafik, f.eks. ved at installere cykelanhængere på rutebilerne, så det bliver lettere at komme til og fra stoppestederne. De større danske byer skal etablere eller udvide bycykelsystemer, hvor den enkelte borger kan leje en cykel af kommunen og derved komme nemmere rundt i byen, som alternativ til at køre i bil inde i byen. Dette kan kobles sammen med busdriften, idet cykelstationerne kan placeres i nærheden af stoppestederne eller nøglepunkter i byen, så det bliver nemt at hoppe ud af bussen og direkte op på en cykel for at komme rundt i byen. Systemet er allerede etableret nogle steder i landet med stor succes, ligesom det også fungerer i udlandet. Bycyklerne kan med fordel monteres med en el-motor, der gør det mere tiltalende at anvende dem. Hvis en el-motor bliver monteret på cyklen kan det gøre turen nemmere for cyklisten, fordi det ikke vil kræve det samme af ham eller hende. Det vil især være til stor gavn for pensionister, som så kan tage cyklen i stedet for at tage bussen eller en bil, ligesom det muligvis vil kunne få nogle af dem, der er i tvivl om, om de skal tage cyklen eller bilen, til at tage cyklen.

Busser

Radikal Ungdom mener, at finansieringen af busserne skal flyttes fra kommunerne til regionerne, da meget transport foregår regionalt. Samtidig skal der udarbejdes en overordnet national strategi og handlingsplan for at sikre, at busrute-nettet udvikles og ikke nedprioriteres, da dette vil være til skade for både miljøet og dynamikken i lokalsamfundet. Busser, der kører rundt og har ingen eller meget få passagerer skal fjernes og erstattes af telebusser. Det giver mere mening at hvis der en enkelt person, der har brug for at komme fra

et sted til et andet ringer og bestiller en telebus, fremfor at der er en hel bus med kun en person, der benytter denne. Man har allerede et sådant system visse steder i Danmark, og det kan altså med fordel udvides. Ligeledes skal det prioriteres at oprette busbaner i områder med meget trængsel, så den kollektive trafik flyder nemmere og gør det mere attraktivt at tage bussen frem for bilen.

Banedrift

Banedriften i Danmark er, udover lokalbaner (herunder S-tog og metro), baseret på diesel eller en anden type af fossilt brændstof. Dette er med til at gøre livet surt for klimaet såvel som mennesker. Derfor skal elektrificeringen af jernbanenettet ske, som allerede er besluttet med togfonden. Ved at etablere et el-baseret jernbanenet, skal det kunne betale sig for detailhandlere at flytte mere transport over på jernbanen i stedet for lastbiler, således at lastbiler kun transporterer varerne fra stationen ud til forhandlerne, hvilket vil betyde en reduktion på CO2e pr tons transport. Denne implementering af elektrificeret jernbanenettet kan imidlertid ikke stå alene. Derfor skal planlægning af tog ske på tværs af landegrænserne i EU, således at det bliver attraktivt for både privatpassagerer og erhvervsliv at benytte tog som transportmiddel. På et mere lokalt plan er det desuden ønskeligt, at der kommer flere letbaner, som er en billig og effektiv løsning på trafikale myldretidsproblemer.

Radikal Ungdom mener at:

  • Elektrificeringen af jernbanenettet og timemodellen skal gennemføres som aftalt i togfonden

  • Der skal indføres letbaner i Aalborg, Århus, Odense, trekantsområdet og de københavnske forstæder

  • Der skal overføres mere godstransport til jernbanen

  • Flere højhastighedsbaner skal forbinde Europas storbyer, og konkurrere med kort- og mellemdistanceflyruter

  • Der skal etableres en fælleseuropæisk koordineringsmyndighed til at sikre, at de europæiske jernbaneselskaber arbejder sammen, så det bliver nemt for borgerne at rejse gennem Europa.

  • At kørsel på jernbanenettet i Europa skal sendes i udbud