Hospitaler

Én indgang til sundhedssystemet

I dag har sundhedssystemet nogle grundlæggende strukturelle udfordringer, da opgaverne er fordelt på henholdsvis regionerne og kommuner. Det er et problem for borgeren, at regionerne tager sig af sygehusbehandlingen, mens at kommunerne håndterer forebyggelse og genoptræning samt hjemmeplejen og plejehjem.

Radikal Ungdom mener derfor, at:                                                           

  • kommunernes opgaver med genoptræning, hjemmepleje og plejehjem skal samles i regionerne, så borgeren får en gnidningsfri adgang til sundhedssystemet

  • samarbejdet mellem praktiserende læger og sygehuse skal styrkes; herunder skal særligt koordinationen mellem afdelinger og sygehuse på tværs af regioner styrkes.

  • det skal være et krav, at IT-systemerne i alle landets regioner og kommuner skal være kompatible, så informationer kan komme på tværs af forskellige systemer. Systemerne behøver ikke nødvendigvis at være de samme, da forskellige kommuner og regioner har forskellige behov - men af hensyn til borgeren skal f.eks. journaler kunne sendes problemfrit mellem forskellige systemer.

  • Forebyggelse stadig skal være et kommunalt ansvarsområde, fordi nærvær er centralt for den gode forebyggelse.

Centralisering

For at få det optimale ud af det danske hospitalsvæsen, må centralisering på landets sygehuse fortsat prioriteres. Ved f.eks. at samle forskning på et hospital, kan forskningsprocessen optimeres, da den specialiserede viden er samlet på et sted. På nuværende tidspunkt er den generelle tilfredshed hos patienterne for alle landets hospitaler varierende, mens tilfredsheden på landets store sygehuse er væsentlig større. Større hospitaler kan derfor yde et generelt højere serviceniveau end mindre hospitaler og derfor bør hospitalerne fortsat sammenlægges i høj grad.

Radikal Ungdom mener, at:

  • Centralisering fortsat skal prioriteres i det danske sundhedsvæsen

  • Standardydelser og akutbehandling for fremtiden skal foretages på sundhedshuse fordelt over hele landet, som kan yde generelle standardydelser tæt på borgerne.

Det frie sygehusvalg

Radikal ungdoms vision er, at det offentlige hospitalsvæsen er patientens umiddelbare førstevalg i mødet med de forskellige mulige behandlingssteder og behandlingstilbud. Radikal Ungdom mener at et godt samspil mellem den private og offentlige sundhedssektor er vigtigt, og støtter derfor det frie sygehusvalg.

Hvis man som patient på et dansk offentligt sygehus ikke modtager behandling indenfor to måneder (én måned ved alvorlig sygdom) efter afsluttet udredning, har man ret til at vælge en behandling på et privathospital i Danmark eller på et offentligt sygehus i EU/EØS-land eller Schweiz. Udenlandsk behandling kræver, at regionerne har aftaler med udenlandske hospitaler på det pågældende behandlingsområde, men i dag har mange behandlingsområder ingen udenlandske aftalesygehuse. Det er vigtigt at man inden for EU deler viden om behandling og sygdomme, så man kan sikre den bedst mulige behandling for europæiske borgere. Derfor skal EU i højere grad samarbejde på tværs af grænser om offentlige hospitaler.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • At danske regioner aktivt bør arbejde for at få flere aftalesygehuse i EU/EØS-landene.

  • De danske regioner bør have som generelt mål at få flere behandlinger dækket ind i europæiske aftaler således, at de danske borgere har størst mulig reel international valgfrihed i forbindelse med udvidet frit sygehusvalg.

  • EU skal oprette europæiske supersygehuse med speciale i sjældne sygdomme, hvor man kan samle forskning og viden inden for forskellige områder. Disse europæiske sygehuse skal supplere de nationale sygehuse.

Prioriteringsinstitut

Radikal Ungdom mener, at Danmark skal have et stærkt og fleksibelt hospitalsvæsen. Et stærkt og fleksibelt hospitalsvæsen kræver muligheder for at tage de mest effektive beslutninger, som sikre den højeste kvalitet for patienterne for så få penge som muligt.

I dag har sundhedsvæsnet nogle grundlæggende økonomiske udfordringer. Det er derfor essentielt at sundhedsvæsnet kan prioritere hospitalsmedicin på baggrund af købspris, for at undgå markant stigende udgifter på medicin, som skal finansieres gennem besparelser andre steder i sundhedsvæsnet.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • Danmark skal have et prioriteringsinstitut, som kan forhandle med medicinalindustrien, således at man kan sikre en bedre prisforhandling og udbud, så de danske patienter stadig får medicin af høj kvalitet, men til en betydelig lavere indkøbspris.

  • Et dansk prioriteringsinstitut skal bestå af fagfolk, som på baggrund på deres faglighed skal vurdere nye medicinprodukter og anden behandling som f.eks. kirurgi på baggrund af bl.a. hvorvidt de giver øget livsforlængelse, færre bivirkninger og større livskvalitet. Prioriteringsinstituttet skal finde en fair købspris og prioritere på baggrund af sammenspillet mellem medicinens effekt og pris.

Frivillige i hospitaler

Frivillige på hospitalerne er en vigtig brik i at give patienterne en god oplevelse i forbindelse med deres ophold på et hospital. Frivillige kan f.eks. være besøgsvenner, snakke med patienter i venteværelset, servere kaffe, hjælpe patienter med maden, følge patienter til undersøgelser og være det uddannede personales ekstra øjne.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • Hospitaler i højere grad indtænke brugen frivillige for at give patienterne en bedre oplevelse med hospitalsopholdet. Frivilligt arbejde må ikke erstatte den offentlige kerneydelse, som det uddannede personale giver patienten - frivilligt arbejde skal derimod supplere den offentlige sundhedsydelse med opmærksomhed og menneskelighed.

  • Hospitalerne skal samarbejde med frivillige organisationer om at lave opkvalificerende kurser til frivillige, samt matche de frivilliges kompetencer til de forskellige opgaver som f.eks. fast besøgsven eller sorgbearbejdning.

Forskning på hospitaler

Det er vigtigt at der laves forskning på de danske hospitaler, da det er centralt at skabe viden omkring forskellige sygdomme og behandlinger.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  •     Forskning på sygehuse skal prioriteres højt, så vi fortsat kan skabe ny sundhedsfaglig viden.

  •     Styring af brugen af afsatte forskningsmidler skal styrkes, så det sikres at afsatte forskningsmidler bliver brugt på den forskning, som de er tiltænkt.

Patientforeninger

Radikal Ungdom mener, at det så vidt muligt bør tilsigtes, at offentlige tilskudsmuligheder ikke bidrager til en skævvridning i sundhedssystemet. I Danmark findes enkelte meget stærke patientforeninger, hvis økonomiske vækst og gennemslagskraft kan skævvride prioriteringerne i sundhedsvæsenet. Patientforeningernes store kapacitet er til stor gavn for deres respektive patientgrupper, men deres magtfulde position kan have afgørende konsekvenser for andre patientgrupper, hvis patientforening besidder færre ressourcer.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • At offentlige tilskudsmidler til patientforeninger bør tilsigtes ikke at skævvride prioriteringerne i sundhedsvæsenet.

  • At én offentlig indsamlingsdag bør gå på runde mellem de etablerede patientforeninger fra år til år.

Kost

Kosten på sygehuse har en stor betydning for patienterne, og kan spille en afgørende rolle for patienternes indlæggelsestid. Det danske hospitalsvæsen står overfor en række udfordringer på området, da kosten på en lang række hospitaler er underprioriteret. Det gælder både kostens ernæringsværdi, samt underernæring, som 40 % af alle indlagte patienter lider af. Det er derfor afgørende at prioritere en sund og ernærende kost er afgørende for patienterne.

Radikal Ungdom mener derfor, at:

  • Der skal udarbejdes en sund kostplan til den enkelte patient med behov, hvor sund og næringsrig mad er i fokus.

  • Frivillige skal inddrages til at hjælpe patienterne med indtagelsen af deres måltider, hvis patienten lider af underernæring.